Speech: Excuses koning Willem-Alexander over Griekenland-reis (
Speech: Excuses koning Willem-Alexander over Griekenland-reis (Still YouTube)

Excuses koning Willem-Alexander over Griekenland-reis

Op 21 oktober 2020 richtte koning Willem-Alexander zich met een videoboodschap tot het Nederlandse volk. In de video bood de koning, met naast zich koningin Máxima, zijn excuses aan voor een reis naar Griekenland die hij kort daarvoor had gemaakt. Die reis had voor verontwaardig gezorgd omdat Nederland zich op dat moment vanwege de corona-crisis in een ‘gedeeltelijke lockdown’ bevond. Kort voordat de koning met zijn gezin naar Griekenland afreisde had premier Mark Rutte de Nederlandse bevolking juist opgeroepen tijdens de herfstvakantie het land niet te verlaten. De koning vloog desondanks met zijn gezin naar zijn vakantiehuis in Griekenland. Dit stuitte veel burgers tegen de borst en ook vanuit de politiek werd verontwaardigd gereageerd. Vanwege de ophef keerde het koningspaar binnen een dag weer terug. Enkele dagen later sprak de koning middels de videoboodschap zijn spijt uit voor de reis.

Bekijk hieronder de video en lees de tekst van de persoonlijke boodschap van het Koninklijk Paar:

Met spijt in het hart richt ik mij tot U.

Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.

Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.

Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met U en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.

Wij blijven ons samen met U inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.

Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.

We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.

Bron: RVD