De afbraak van de Berlijnse Muur (november 1989) – verslag/tekst ooggetuige

/

In november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam er een einde aan de DDR en later de Koude Oorlog. Een Amerikaanse ooggetuige was erbij toen de muur naar benenden werd gehaald. Onderstaande bron is een tekstfragment uit het dagboek van de betreffende Amerikaan.

“Enkele minuten later stonden er honderden Ostler en Westler op de Muur, die elkaar omarmden en bloemen gaven, dansten, wijn dronken, nieuwe ‘veroveraars’ naar boven hesen en op de Muur zelf inhakten. Tegen middernacht, onder een volle maan en het licht van de schijnwerpers op de wachttorens in niemandsland, krioelden duizenden figuren rond de Muur, hamerend, beitelend, zijn oppervlak aanvretend als een kolonie roofmieren. Beneden wierpen ‘veroveraars’ stenen naar de Muur of hakten erop in met pikhouwelen. Er ontstonden lange scheuren en vanuit het oosten scheen er al licht doorheen.”

Bron:
-R. Darnton, Berlijns dagboek 1989-1990 (1990), zoals geciteerd in: Yvonne Bouw (red.), Feniks. Tijdvakken & historische contexten havo 4/5 (Amersfoort: 2019) p.273.